Komentāru kvalitāte latvijas ziņu protālos

Nevienam nav noslēpums, ka Latvijas lielākajos ziņu portālos komentāru kvalitāte bieži ir slikta labākajā gadījumā. Vienu lielu daļu šo komentāru droši vien veicina dižķibeles sekas, kāds bez darba, kāds vienkārši nav apmierināts ar dzīvo kopumā, un šie ļautiņi savas dusmas izgāž komentāros. Lielu daļu neadekvātus komentārus noteikti rada arī neaizskaramības plīvurs, proti, portālu lietotāji reti, izmanto savu īsto vārdu vai uzvārdu lai sevi identificētu, sevis identificēšanai parasti izvēloties dažādus nevienam neko neizsakošus segvārdus, neapzinoties to, ka tiek saglabāta IP adrese (pat vairākas ja tiek izmantoti rooteri, proxy etc) no kuras šis komentārs tiek pievienots. Beidzot arī pie mums ir redzami jūtami uzlabojumi šajā jomā, lietotāju kontroli sāk ieviest daži interneta ziņu portāli.

Ziņu portāls TvNet.lv piedāvā lietotājiem autorizēties kā citu portālu (orb.lv, draugiem.lv un paša tvnet ID) lietotājam, protams tas neatrisina problēmu pilnībā un neizslēdz nejauko komentāru rakstītājiem iespēju turpināt rakstīt un sevi saukt par “saulainu zvirbuli”. Es ieteiktu atļaut komentēt tikai reģistrētiem lietotājiem, tas, manuprāt, samazinātu nejēdzīgo komentāru skaitu. Protams, tas uzreiz nav pašu ziņu portālu interesēs, jo vairāk komentāru, jo komentāri tiek sadalīti pēc iespējas vairāk lapās, kuras nodrošina vairāk ekspozīcijas reklāmām.

Savukārt ir.lv ir izvēlējies, manuprāt, pareizo ceļu ļauj komentēt tikai reģistrētiem lietotājiem, kā arī piedāvā iespēju izvēlēties autorizēties ar dažādu citu portālu starpniecību.

Diemžēl pārējie Latvijas lielākie ziņu portāli šobrīd nav neko tamlīdzīgu ieviesuši, bet cerams ka drīz ieviesīs.

P.s. pāris gadus atpakaļ onkulis izveidoja nelielu projektiņu par komentāru bezjēdzības tēmu: www.onkulis.com/delfi/

4 thoughts on “Komentāru kvalitāte latvijas ziņu protālos

  • 07.05.2010 at 18:10
    Permalink

    Komentēšanu tikai reģistrētiem lietotājiem pirms 7 gadiem izmēģināja Apollo, un rezultāts bija ļoti bēdīgs — rakstiem bija daži vai neviens komentārs. Jāsaprot, ka komentāri patiesībā rakstam dod milzīgu pievienoto vērtību un faktiski ir obligāta raksta sastāvdaļa. Ja rakstam nav komentāru, tas ir bezjēdzīgs. Portāls nav avīze, tas ir daudzvirzienu kommunikācijas līdzeklis.
    Jā, daudzi komentāri var likties bezjēdzīgi vai kaitinoši, bet
    1) tas ir subjektīvi (“vot lohs, domā savādāk nekā es”) un faktiski ir jautājums par toleranci — vai man ir pieņemams, ka jebkurā jautājumā ir tik daudz viedokļu, arī šķietami “idiotisku”,
    2) vairākums interneta lietotāju filtrē sev neinteresējošos komentārus tikpat efektīvi kā ignorē banerus un spamu — pilnīgi automātiski. Žēlabas par, piemēram, Delfi komentāru kaitinošumu es parasti saistu ar gados vecākiem cilvēkiem, kam nav šo interneta filtrēšanas iemaņu. No offense.

  • 09.05.2010 at 12:38
    Permalink

    Ir.lv izvēle ir apsveicama. Es labāk izlasu 10 saturīgus komentārus un neburos cauri 5 lapām ar bezjēdzīgu vāvuļošanu. Man nav ne laika ne vēlēšanās filtrēt ārā drazu. Kontrolēti komentāri arī ceļ diskusiju kvalitāti. Cilvēkiem var radikāli atšķirties viedokļi, bet tie tad arī tiek pamatoti.

    Pārējie portāli tam visdrīzāk nesekos dēļ tā paša baneru ekspozīcijas daudzuma.

    Apgalvot ka raksts bez komentāriem ir bezjēdzīgs nav korekti. To varbūt var attiecināt uz Delfi līmeņa rakstiem, kas pārsvarā ir ziņu aģentūru copy/paste.

  • 10.05.2010 at 10:07
    Permalink

    Pilnībā piekrītu simss, jo nevienam jau jānolaižas līdz delfi.lv līmenim. Komentāri bieži ir bezjēdzīgi, un nezinu kādu pievienoto vērtību rakstam var dot komentāri kuri, ir par citu tēmu vai arī neko neizsakoši, ja nu vienīgi ciparu pie raksta, vienīgais tiešais ieguvums ir banneru ekspozīcijas.

    Tā vienmēr būs cīņa starp komentāru kvalitāti un kvantitāti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.